Winteractiviteit op 19 december 2015


We waren te gast bij:

Op zaterdag 19 december waren we te gast bij Zeilmakerij Molenaar in Grou. Een dertigtal donateurs en introducees wat afgekomen op deze activiteit.

We werden ontvangen met koffie.  Jaap Jongsma hield een presentatie over de geschiedenis van de zeilmakerij. De zeilmakerij bestaat op deze plaats aan het water al sinds 1720. Vanaf 1884 is de naam Molenaar gevoerd. In 2005 is de zaak overgenomen door Jaap Jongsma en Pierre Modderman. Jaap Jongsma liet daarna de diverse soorten zeilen die er door de zeilmakerij geproduceerd kunnen worden de revue passeren. Zeilen voor de skûtsjes, zeilen voor zeegaande zeiljachten, wedstrijdzeilen voor vele eenheidsklassen en ook nog huiken en dektenten.

De eigenaars van Zeilmakerij Molenaar, Jaap Jongsma en Pierre Modderman hadden een aantal medewerkers opgetrommeld om ons zo de verschillende aspecten van het maken van zeilen en dektenten te laten zien.

In een ontspannen sfeer konden we zo de diverse vakmensen vragen stellen over hun werkzaamheden. Ook bijzonder illustratief was het om te zien hoe in een zeil de bolling tot stand komt en hoe je die bolling kunt beïnvloeden. Daarvoor was er een zeil dat nog verder afgewerkt moest worden op de vloer uitgelegd.


Ook het aftekenen van de stukken doek voor een zeil op de computergestuurde tekenmachine werd getoond. Maar vanaf het uitsnijden tot het uiteindelijke product is het dan toch echt ambachtelijk vakwerk door mensen die weten wat (wedstrijd)zeilen is.


Een geweldige middag.


Bedankt Jaap, Pierre en medewerkers!!


De foto’s  op deze pagina zijn van Jacob van der Vaart en Maarten Keuning.