Excursie Jachtwerf De Jong Joure


Onder grote belangstelling van meer dan 40 bootjesliefhebbers werd door werfbaas Aaldert de Jonge een boeiend programma verzorgd. Als eerste een uitleg over de rijke historie van de werf, gevolgd door een bedrijfsfilm.

Daarna begon de rondleiding door de werf. Er werd een splitsing gemaakt in twee groepen, waarbij Aaldert de Jonge de ene groep onder zijn hoede nam en aan de tweede groep werd uitleg gegeven door Abele de Jong. Naast nieuwbouw van wedstrijdboten en prachtige teakhouten vletten, bestaan de werkzaamheden ook vooral uit onderhoud en renovatie van alle soorten boten, waarbij de meest moderne technieken worden gecombineerd met het oer-oude vakmanschap waar de werf zo bekend om staat. Het is een lust voor het oog om te zien hoe met zorg het te verwerken hout wordt uitgezocht op kleur en nerf, de zorg die uiteindelijk het beste resultaat oplevert. Je ziet hoe vakkundig een reparatie plaatsvindt, zonder ook maar enige concessie te doen aan kwaliteit en constructie. Ook het gebruik van epoxy werd uitgelegd, wat was te zien bij een restauratie project van een prachtig Zwitsers one off speed/motorjacht.

Vele vragen van de aanwezigen konden tijdens de rondleiding beantwoord worden.

Ook de inwendige mens werd niet vergeten: Aaldert de Jonge zorgde voor koffie en oranjekoek. Leo Heijne en Joke Kamst, boden heerlijke soep en broodjes aan, terwijl Bert Noot een Hassebassie uitdeelde.

We kunnen terug zien op een prachtige middag, waarbij liefhebbers met passie voor hout en vakmanschap volledig aan hun trekken zijn gekomen, zowel door de inspirerende inleiders en hun verhaal als wel de vriendschappelijke sfeer die de winteractiviteiten van OZH jaarlijks kenmerken.


Jelte Kruijer.Foto’s van Johan Schoonbeek