O-Jol of Vrijheids-Jol??Zoals velen kijkt ook de webmaster regelmatig op internet naar leuke boten. Natuurlijk naar oude boten die passen bij Oud-Zeilend-Hout. (stiekum kijkt hij natuurlijk ook wel eens naar een plastieken boot, maar als die ouder zijn dan 35 jaar dan is het meestal niet meer te redden).


Zo vond de webmaster een boot die als antieke O-jol werd aangeboden bij hem in de buurt. Dus kijken. Natuurlijk het fototoestel mee.

De hiernaast staande foto’s heeft hij toen gemaakt. De boot heeft de vorm van een O-jol, maar hij is van latjes gebouwd op multiplex spanten. De romp is aan de buitenkant voorzien van een laag polyester. De mast is van hout.

Er zitten een tweetal prijzenplaatjes in de boot van wedstrijden op  het Zuidlaardermeer.

("ZV Zuidlaardermeer 7-9-47 1e prijs", "ZV Zuidlaardermeer 23-9-50 2e prijs")

Het zeil is van O H 24, uit het jaar 1961 misschien geeft dan nog aanknopingspunten.

De boot heeft een zeer grondige restauratie nodig.

Het is een bijzondere boot doordat hij volgens de lattenbouwmethode is gebouwd. Er werd door iemand die al jaren op het Zuidlaardermeer geopperd dat het om een Vrijheids-Jol zou kunnen gaan. Het schijnt dat die boten na de oorlog gebouwd zijn rond het Zuidlaardermeer, net als de Zuidlaardermeerjollen.  In een reactie die de webmaster ontving wordt gezegd dan deze boot gebouwd zou kunnen zijn door de heer Hennie Jager, en dat het om zo’n Vrijheidjol zou kunnen gaan. Wie er meer van weet wordt vriendelijk verzocht dat bij de webmaster te melden. (mkeuning@wxs.nl)

Wie aan het restaureren wil gaan moet contact opnemen met de eigenaar (greald@gmail.com)


Niet te lang meer wachten graag!


Sluit pagina.

Home