Home

Vrijbuiter ontmoeting


De Vrijbuiter is voor het jaar 2014 door Oud Zeilend Hout gekozen als boot van het jaar.


Ooit een spectaculaire klasse, die vanaf 1918 tot WOII een dynamische ontwikkeling kende. Er zijn weinig Vrijbuiters overgebleven, zeven voor zover nu bekend.

Een goed moment dus om deze klasse eens in het zonnetje te zetten en de eigenaren van de laatste exemplaren bijeen te brengen en wie weet… nog bestaande exemplaren op te sporen.

Dat vond plaats op zondag 9 februari jl. tijdens de beurs ‘BOOT Holland’ in Leeuwarden.


OZH was er zelfs in geslaagd, het meest recente, door Leo Heijne, fraai gerestaureerde exemplaar, de 55 ‘Gien’ een ereplaats te geven in de eigen stand. Het was hartverwarmend om te zien hoe dit prachtige schip van de ondergang is gered en klaar is voor een nieuw leven.


Naast Leo Heijne waren er nog drie eigenaren naar Leeuwarden gekomen; initiatief nemer van deze ontmoeting, Jelte Kruijer eigenaar van Vrijbuiter 5, de Belhamel.  Bart Jan Bax uit Blaricum de nieuwe eigenaar van no 67 ‘de Sylnocht’. Hij bracht veel foto’s en andere documentatie mee en tenslotte was er Funs Douma, eigenaar van ‘Vrijbuiter’ 3 helemaal uit Roermond.


Boeiend was het om te horen hoe iedereen tot de aankoop en behoud van het schip was gekomen. Bart Jan was, op zoek naar een stabiel familie schip, de Vrijbuiter tegen gekomen en was, zo vertelde hij, ‘meteen verkocht’ toen hij de prachtige vorm zag. Funs had op een tochtje naar Friesland het scheepvaartmuseum in Sneek aangedaan. Daar had hij het model van de Vrijbuiter Thedo gezien. “Dat is het schip van mijn dromen” had hij tegen zijn vrouw gezegd, ‘ zo één lag vroeger bij camping Hof in Oudehaske, nooit geweten wat voor type het was, maar nu weet ik het een Vrijbuiter! Zo een wil ik graag hebben”.

Mevrouw Douma ging het internet op en ontdekte er een te koop in de buurt van Rotterdam ( Schipluiden). Funs ging kijken, maakte foto’s en overlegde met jachtbouwer Somers in Roermond en kocht het schip.

Daarmee was het avontuur niet afgelopen. Na een jaar drogen bleek het schip verrot en rijp voor de stort. Uiteindelijk is het als ‘stopwerk’ op de werf van Somers tegen gereduceerd tarief toch compleet gerestaureerd. Het kostte Funs een klein vermogen , maar nu zeilt er op de Limburgse wateren, een fantastisch monument van de watersportontwikkeling in Nederland.


Het ligt in de bedoeling de verspreide kennis van deze verdwenen klasse samen te brengen in een boekje. Iedereen die iets weet van de Vrijbuiter klasse nodigen we uit contact op te nemen met OZH zodat er een mooi portret van deze klasse gemaakt kan worden.Ik probeer foto’s en verspreid aanwezige documentatie te verzamelen en dit samen te brengen in één boekje. Graag kom ik in contact met mensen die verhalen kennen of over foto’s beschikken van deze klasse.


Sisca Vierstra


siscavierstra@gmail.comDe Vrijbuiter van Bram de Vries uit Makkum.