Home BM 98

BM 98, Juntas


Net als in 2009 en 2012 was de BM’er 98, Juntas, op Boot Holland te zien.

In 2009 was door de Stichting Oud Zeilend Hout toegezegd met een BM naar Leeuwarden te komen. Het stichtingsbestuur had in eerste instantie een van haar donateurs benaderd om met zijn BM’er naar de beurs te komen. Maar het vervoer was niet zonder risico’s, waardoor de eigenaar er van af zag.

Maar begin januari 2009 stond er op Marktplaats een BM’er te koop. Voor een symbolisch bedrag heeft de Stichting Oud Zeilend Hout de BM 98, Juntas, van Henk van Dreu overgenomen. Een paar weken later lag deze BM in zijn toenmalige originele staat op de beurs.


 De Stichting zocht een restaurateur die had bewezen over de nodige kwaliteiten te beschikken.

Jack Brans, die de Lark 135, One-Screw, weer in de vaart heeft gebracht, accepteerde de uitdaging.

In het voorjaar van 2009 is de boot naar Stroobos gebracht voor restauratie. Maar de originele kantoenen zeilen gingen eerst naar het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. De zeilen zijn gebruikt voor een tentoonstelling over vergeten klassen.

 In het najaar van 2010 is met de restauratie begonnen. Een dag voor het 100-jarig bestaan van Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VW DTP) te Paterswolde , in 2011, is Juntas op het Paterswoldse meer  te water gelaten.


In de winter van 2012 stond de BM’er weer op Boot Holland, maar nu volledig gerestaureerd.Maar daarmee is het verhaal niet compleet: het doel was het achterhalen de namen van BM-eigenaren, wat heeft geresulteerd in een tiental namen van eigenaars en aanwijzingen van het bestaan van nog eens tien boten. Een heroprichting van een belangenclub/klassenorganisatie was het achterliggende motief. In 2013 stond de Juntas weer op Boot Holland Maar nu namens de Bergumermeer club.