Home Verslagen

Verslag Boot Holland 2013.


Van vrijdag 8 t/m woensdag 13 februari werd in Leeuwarden de watersport tentoonstelling Boot Holland gehouden. Onderdeel van de beurs vormen de klassenorganisaties, die daar de mogelijkheid hebben hun klasse gratis onder de aandacht te brengen, van Optimist tot Pampus.


Ook een aantal vergeten klasses mogen hun boten laten zien. Dit jaar waren er twee Larken, een kleine Akkrumerjol, een Friese spriet schouw, een OK- jol ,  een Zomerweelde en een BM.


Acht jaar geleden was er een Lark te bewonderen. Nu waren er een nog in originele staat verkerende en een gerestaureerde Lark te zien. Met 23 varende Larken kan weer worden gesproken van een actieve klasse.


Voor de Akkrumerjollen, de OK-jollen en Friese sprietschouwen bestaan nog geen klassenorganisaties. Zo ook de Zomerweelde, een ontwerp van Siep van der Meer. Van deze klasse zijn slechts een handjevol boten gebouwd (ongeveer 10 Zomerweeldes en ongeveer 10 vergrote Zomerweeldes).  Van deze boten zijn inmiddels 7 terug gevonden.


De Stichting Oud Zeilend Hout toonde een Zomerweelde in ongerestaureerde staat en een OK- jol. Er wordt hard gewerkt om dit jaar weer een klassenorganisatie voor de OK-jol op te richten.


Ook de Bergumermeerclub als klassenorganisatie gaf acte de présence. Jack Brans had de BM 98, Juntas, meegenomen naar de beurs.

De Bergumermeerclub op Boot Holland.


Begin januari is gevraagd aan Jan Postma, de coördinator van de stand voor de klassenorganisaties, om als Bergumermeerclub mee te mogen doen aan Boot Holland 2013.

We hebben een plaatsje gekregen tussen de OK jol  en de Friese sprietschouw.

Tijdens de zes beursdagen hebben Jurjen de Jong en Jack Brans de Bergumermeer club vertegenwoordigd. Maar ook Tetman Dijkstra heeft zondagmiddag meegeholpen.

Het doel dat we ons gesteld hebben is het zoeken naar eigenaren van BM’ers, het vinden van resterende BM’ers en het achterhalen van de geschiedenis van deze boten, ontworpen door Hindrik Bulthuis.

En dat geldt niet alleen voor de BM’er,  maar ook de Bulthuisjol, de kajuitboot en de motorboten ontworpen door de kapper uit Bergum.